Da Giovanni Groenplaats

Antwerpen – Centrum
Jan Blomstraat 8, 2000 Antwerpen
Tel. 03 225 00 96

Da Giovanni Eilandje

Antwerpen – Naast Londenbrug
Kattendijkdok-Westkaai 41,
2000 Antwerpen
Tel. 03 284 95 86

Sorbet: de zomer op je tong

Het perfecte zomerdessert is ongetwijfeld sorbet. Bij het eerste schepje van dit ijsgerecht proef je meteen de zomer op je tong, heerlijk! Voeg een Italiaanse twist toe aan de sorbetto en je weet: we have a winner.

Kenmerk numero uno van Italiaans sorbet is dat het wordt gemaakt zonder zuivelproducten, dus bye melk en room. Wat dan wel? Voornamelijk water, vers fruit of vruchtensap en suiker. Als extra toets worden soms specerijen of likeuren toegevoegd. Zuivelvrij wil ook zeggen dat sorbet een mooi alternatief is voor ijs als je bijvoorbeeld lactose-intolerant bent.

Kortom hét verfrissende dessert voor de hele familie. Of wacht, want sorbet is meer dan dat…

Wanneer serveer je sorbet?

Als verfrissend tussendoortje of lichte afsluiter van de maaltijd: we zeiden het al. Populaire smaken zijn dan onder andere aardbei, citroen, sinaasappel, framboos, mango of granaatappel.

In de Italiaanse keuken serveert men sorbet soms ook als tussengerecht. De sorbetto al limone of klassieke Italiaanse citroensorbet wordt gekenmerkt door zijn intense citrussmaak en opent de smaakpapillen voor het hoofdgerecht.

Andere Europese keukens namen die gewoonte intussen over en serveren sorbet vaak tijdens een meergangendiner als verfrissend tussengerecht om de smaken tussen verschillende gangen te neutraliseren.

Hoe maak je Italiaans sorbet?

De ingrediënten van de traditionele sorbetto al limone variëren naargelang het recept, toch zijn er een aantal basisingrediënten:

 

 • Citroensap, vers geperst uiteraard, want dit is hét belangrijkste ingrediënt voor de intense citrussmaak 
 • Water vormt de basis van je sorbet en zorgt voor de lichte structuur van je dessert 
 • Suiker is dan weer belangrijk om het citroensap te zoeten en de scherpe zuurheid van de citroen in evenwicht te brengen 
 • Citroenschil of zeste kan je toevoegen als optioneel ingrediënt voor nog meer citroenaroma 
 • Eiwit wordt in sommige recepten gebruikt om de textuur van de sorbet luchtiger te maken, maar is niet noodzakelijk

“Opgelet: volg altijd een specifiek recept om je sorbetto al limone te maken, want de verhoudingen van de ingrediënten kunnen variëren tussen verschillende recepten. Zoek een betrouwbare bron of kom gewoon proeven bij Da Giovanni!”

– Da Giovanni

Hoe serveer je sorbet?

Hoe sorbet geserveerd wordt, hangt af van de gelegenheid. Spring je op vakantie een Italiaanse gelateria binnen, dan kan je doorgaans kiezen voor een potje of een hoorntje.

Ga je zelf aan de slag en serveer je sorbet als dessert, dan kan je dat doen in een traditionele ijscoupe. Werk je af met een takje verse munt en wat citroenzeste, dan krijg je meteen een feestelijk geheel. Opteer je voor sorbet als tussengerecht, kies dan eventueel voor een stijlvolle champagnecoupe.

En als het ‘ietske meer’ mag zijn en je gaat resoluut voor een sorbetto al limone, serveer die dan eens in de uitgeholde citroen. Wedden dat je scoort bij je gasten?

 • Zeer lekker gegeten en vriendelijke bediening!
 • Eten was super lekker!!
 • Fantastisch, gezellig, een heerlijke sfeer, prima en vlotte bediening en voor herhaling vatbaar.
 • Altijd snelle bediening (en vriendelijk). Ook fijn dat ze aan de kleinsten denken door kleurpotloden aan te bieden met een boekje. Prijzen voor eten zijn correct.
 • Een drukke gezellige tent alleen heb je aan de tafel weinig ruimte Maar leuk om een keer te doen
 • Hele gezellige sfeer en medewerkers zijn vriendelijk en behulpzaam. Het eten is snel voorgeschoteld en nog eens super lekker! Grazie!!
 • Lekker gegeten. De bediening is vlot en vriendelijk, zoals het moet zijn.
 • Zeer lekker gegeten en vriendelijke bediening!
 • Het eten is zoals altijd heel goed bereid en de bediening doet zijn/haar werk uitmuntend goed. Ook het vloeiend Italiaans dat er wordt gesproken maakt een avond in Da Giovanni super fijn!

Word jij onze nieuwe collega?

Hulpkok, kelner of pizzabakker? En zin om deel uit te maken van een warme familie? Dan horen we graag meer van je.