Da Giovanni Groenplaats

Antwerpen – Centrum
Jan Blomstraat 8, 2000 Antwerpen
Tel. 03 225 00 96

Da Giovanni Eilandje

Antwerpen – Naast Londenbrug
Kattendijkdok-Westkaai 41,
2000 Antwerpen
Tel. 03 284 95 86

Calzone – verrassend streetfood

Zero waste – het leidde in de 18de eeuw in Napoli tot het ontstaan van de calzone. Dé manier om overgebleven deeg weg te werken. Een vroege vorm van streetfood ook. Da Giovanni neemt je mee in het verhaal achter de verrukkelijke calzone.

Wat is calzone?

Strikt genomen is een calzone een dubbelgevouwen pizza. Het is dus een variant op de traditionele pizza, alleen liggen de toppings er niet bovenop maar wordt de calzone ermee gevuld. De pizzabakker legt de ingrediënten eerst op de ene helft van de pizzabodem en vouwt daarna de andere helft erover. Zo krijg je de typische halvemaanvorm van de pizza calzone.

 

De oorsprong van calzone

Pizza calzone werd voor het eerst gemaakt in de 18de eeuw in Napoli. Om te vermijden dat men deegoverschotten moest weggooien, maakten de Napolitanen er kleine calzones met tomaat en kaas van.

Overheerlijke kleine hapjes die perfect als streetfood konden dienen. Nog steeds trouwens. Het is immers een snel en makkelijk te eten gerecht, verkrijgbaar in tal van Italiaanse straatkraampjes en eetgelegenheden. Een toonbeeld van la bella vita.

Must-knows over calzone

Wist je dat …

 • ‘calzone’ letterlijk ‘broek’ betekent? De pizzavariant dankt zijn naam aan de vorm, die niet alleen op een halve maan lijkt, maar ook op een gevouwen broek.
 • het maken van calzones al sinds de 18de eeuw een ideale manier is om de kinderen bezig te houden?
 • calzone in Italië geserveerd wordt als lunch, tussendoortje of avondeten?

De vulling van calzone

Hoewel calzone vaak gevuld wordt met mozzarella, tomatensaus en vlees, zijn er tal van varianten mogelijk. Denk aan calzone met zeevruchten of een vegetarische versie. Onze favoriet is alvast calzone met tomaten, kaas, salami, ham, paprika, uien en champignons – uiteraard te vinden op onze menukaart.

 • Zeer lekker gegeten en vriendelijke bediening!
 • Eten was super lekker!!
 • Fantastisch, gezellig, een heerlijke sfeer, prima en vlotte bediening en voor herhaling vatbaar.
 • Altijd snelle bediening (en vriendelijk). Ook fijn dat ze aan de kleinsten denken door kleurpotloden aan te bieden met een boekje. Prijzen voor eten zijn correct.
 • Een drukke gezellige tent alleen heb je aan de tafel weinig ruimte Maar leuk om een keer te doen
 • Hele gezellige sfeer en medewerkers zijn vriendelijk en behulpzaam. Het eten is snel voorgeschoteld en nog eens super lekker! Grazie!!
 • Lekker gegeten. De bediening is vlot en vriendelijk, zoals het moet zijn.
 • Zeer lekker gegeten en vriendelijke bediening!
 • Het eten is zoals altijd heel goed bereid en de bediening doet zijn/haar werk uitmuntend goed. Ook het vloeiend Italiaans dat er wordt gesproken maakt een avond in Da Giovanni super fijn!

Word jij onze nieuwe collega?

Hulpkok, kelner of pizzabakker? En zin om deel uit te maken van een warme familie? Dan horen we graag meer van je.